Когато през миналата година COVID-19 нападна света, МВФ раздаде извънредни заеми

...
Когато през миналата година COVID-19 нападна света, МВФ раздаде извънредни заеми
Коментари Харесай

Къде са отишли пандемичните милиарди на МВФ?

Когато през предходната година COVID-19 " атакува " света, МВФ раздаде изключителни заеми за 118 милиарда щ. $ на 87 страни, с цел да им помогне да преминат през рецесията.

Управляващият шеф на международния заемодател Кристалина Георгиева пък посъветва държавните управления (в " Туитър " на 15 април 2020-а) " да създадат всичко допустимо ", с цел да се преборят със болестта, само че " да си пазят квитанциите ".  

В наши дни инспекциите са в ход и МВФ изисква от доста страни да проведат самостоятелен одит за метода, по който са изхарчени изключителните кредитни средства преди да бъдат утвърдени нови заеми. В Африка, Латинска Америка и други райони разписки не са открити, а някои високопоставени служители са в пандиза. 

Малък брой страни-бенефициенти на антикризисните заеми са създали заключенията на инспекторите обществено притежание, а от наличната информация излиза наяве, че забележителна част от помощта за стотици милиони долари не е била изхарчена по предопределение. " Което значи по-малко пари за кислородна вентилация, за мобилни лечебни заведения и за персонални защитни средства, респ. - повече умряли хора ", показва Тео Ван дер Мерве - чиновник в звеното за противопоставяне на корупцията и прането на пари в " Прозрачност без граници ".

Ван дер Мерве цитира оценката на Организация на обединените нации, че сред 10% и 25% от всичките изхарчени от държавните управления пари в световен мащаб потъват в корупционни схеми даже в обикновено време. Неговата организация следи изключителните преводи на МВФ от началото на пандемията. А това, което е ясно до момента, " допуска, че смущаващо висок дял от тези средства са били изгубени ", твърди специалистът. МВФ няма лична количествена оценка какъв брой тъкмо пари са били злоупотребени. Държавите, които са ги получили, са поели ангажимент " да вкарат държавни ограничения, обвързани със характерните условия ", в това число одит на подадените данни, и осъществяването на тези задължения продължава, твърди представителя на Фонда - Гери Райс.

С експлоадирането на пандемията МВФ се сблъска с една от най-сериозните алтернативи на развиващия се свят:  

- Разпределят ли се парите задоволително бързо без строги антикорупционни отбрани с вярата те да стигнат до вярното място? 

- Или се употребява времето да се принудят страните първо да основат механизми, което коства изгубен живот? 

" Тези несъгласия евентуално в никакъв случай не са били толкоз огромни колкото по време на рецесии, сходна на родената от Коронавирус ", разяснява Мат Андрюс - старши преподавател по интернационалните въпроси в " Харвард Кенеди ". Той показва, че " парите би трябвало да запълнят повече дупки и по-бързо " в сравнение с в естествени условия. Мнозинството разрастващи се пазари обаче имат финансови системи, които " не могат да ръководят огромни потоци без течове ", твърди Андрюс. 

Въпреки че доста държавни управления са дали обещание да одитират разноските си като авансово изискване за приемане на изключителното финансиране, повече от половината от тях не са дали такова единодушие, разкрива " Прозрачност без граници ". И задължението не е бил равносилен. Няколко страни, сред които и Нигерия - най-едрият адресат на помощни фондове в размер на 3.4 милиарда щ. $, е основала уеб сайтове, с цел да направи данните за разноските и за контрактите обществено налични, само че основна информация липсва и има механически проблеми, които постоянно лимитират достъпа до документите. От страните, поели ангажимент да подхващат самостоятелни одити, малцина са разгласили резултати. 

Безпокойство буди Северна Македония.

МВФ изрази паника от отношението на държавното управление на страната в месеците преди да избухне болестта. Въпреки това заемът от 192 млн. щ. $ не изисква одит, по информация на " Прозрачност без граници " - факт, избран като  " притеснителен ". Северна Македония заема 111-о място в корупционния показател на организацията - втората най-слаба позиция в Източна Европа. През март шефът на антикорупционната комисия на страната разгласи, че ще изследва информацията за нарушавания на имунизационните доставки, появили се в италиански вестник.   

В Малави одит на отпуснатите от МВФ 91 млн. $ разкрива, че 915 хиляди $ от тях или са били изхарчени непозволено или няма документи за тях, което докара до над 60 ареста. Сред пропуските са нередности в доставките; плащания на несъществуващи чиновници, известни като " фантоми " ; и пари, които просто са изчезнали, оповестява Devex - медийна платформа за международната общественост на разрастващите се стопанства. Правителството на Малави е дало обещание да продължи да лимитира корупцията като част от договарянията с интернационалния заемодател за спомагателни заеми.    

Група от авторитетни дами в Камерун настояха пред МВФ през юни да спре новото кредитиране за страната въз основа на одит на състав на Върховния съд, открил корупция и погрешен мениджмънт на 326 млн. $, изхарчени в отговор на ковид. От началото на пандемията Фондът е дал на страната незабавно финансиране в размер на 382 млн. $.

Антикорупционните ограничения на Конго

В Демократична република Конго, където президентът Феликс Чисекеди поведе битка сращу корупцията, ревизия на държавното управление открива, че от получените 5.2 млн. щ. $ от интернационалните институции, сред които и Световната банка, 2.4 млн. $ са били " откраднати ". Това е обявено от Групата за проучване на Конго в Нюйоркския университет, получила достъп до документите от одита, които не са направени обществено притежание. Бившият министър на опазването на здравето на страната - Етени Лонгондо - е задържан през август по обвиняване за заграбване на над 1 млн. $ от фондовете за облекчение на следствията от Коронавирус. Лонгондо отхвърля изрично обвиняванията. 

През юли МВФ утвърди тригодишен заем на стойност 1.5 милиарда $ за Конго, средствата от който би трябвало да увеличат социалните разноски и да подобрят ръководството. Оценката на представителя на страната в интернационалния заемодател - Габриел Леост - е, че отпуснатото незабавно противопандемично финансиране през предходната година " е помогнало извънредно доста за стабилизиране на стопанската система и на финансовите условия, само че са нужни основни средства в средносрочен проект за компенсиране на обществените последици от рецесията и за поддръжка на икономическото възобновяване ". Леост отбелязва, че следва идващ одит на обвързваните с ковид разноски. 

В Латинска Америка антикорупционните инспекции за непозволено употребявани средства за справяне със болестта са направени в Боливия, Бразилия, Колумбия и други страни.

Документирани са и случаи на корупция в основани от държавните управления стратегии за справяне с следствията от COVID-19 на страни, които не са клиенти на МВФ, в това число Съединени американски щати и Англия. 

Сара Саадун - старши откривател в организацията за наблюдаване на човешките права " Хюмън райтс уоч ", която работи с " Прозрачност без граници " за следене на свързани с ковид корупционни практики, твърди, че държавните одити и хвърлените в пандиза висши служители са белези за прогрес. Особено в страните, които се нуждаят от повече заеми. Защото във времена на дълбоки рецесии парите излизат от трезорите и са примамлива цел за злоупотреби по всевъзможни вероятни способи, показва Саадун. За нея " даже арестите са доказателство за някакъв тип отчетност ", въпреки че " те евентуално са върхът на айсберга ". 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР